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Dear Mr. Bechtel:

In accordance with Section 204(a) of the Commonwealth Attorneys Act, 71 P.S. §
732-204(a), which allows Commonwealth agencies to seek a binding opinion on a matter arising in
connection with the exercise of the official powers or duties of the agency, you requested a legal
opinion on behalf of the Pennsylvania Game Commission (PGC) concerning its authority to issue
hunting or furtaking licenses to customers that pay with a debit or credit card where such forms of
payment require a “swipe fee.” After careful review, we conclude the PGC’s governing statute
provides it the discretion to authorize such payments.

Section 2726 of the Game and Wildlife Code (“Code’) makes it unlawful for an
Agent' to knowingly issue a hunting or furtaking license “at a fee greater than the fee® prescribed in
this title....” 34 Pa. C.S. § 2726(a)(1)(v). The Code specifies only two fees through which an
Agent may charge additional money. We address each in turn.

First, Section 2709(c) sets an “Agent Fee” of $1.00 for each license or replacement
license as “full compensation for [the Agent’s] services.” 34 Pa. C.S. § 2709(c). The swipe fee at
issue is not compensation for the Agent’s services; a third party processor receives this fee directly
from the customer as compensation for its payment services. The Agent receives no part of the
swipe fee and charges the same amount for the license without regard to the form of payment.
Rather, the swipe fee is an optional cost to the customer that may be paid in exchange for the
convenience of paying with a debit or credit card.

Second, Section 2709(d) authorizes a fee for “transaction costs™ associated with the
Pennsylvania Automated License Service (“PALS”); the Code limits this fee to actual costs, not to
exceed $1.00. 34 Pa. C.S. § 2709(d). The Code does not define these “transaction costs™ or
otherwise indicate whether a “transaction cost” includes a third party processor’s swipe fee. Where
a governing statute is ambiguous, the law grants the Commonwealth agency’s interpretation
controlling weight unless clearly erroneous. See Whitaker Borough v. Pennsylvania Labor
Relations Bd., 556 Pa. 559, 562, 729 A.2d 1109, 1110 (1999).

! Agents are defined to include County Treasurers and certain PGC employees. 34 Pa. C.S. § 2722(a).
2 This fee includes the applicable license fee set by 34 Pa. C.S. § 2709(a) and the agent fee and transactions costs
described in 34 Pa. C.S. §§ 2709(c)-(d).
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The absence of a definition for “transaction costs” creates just such an ambiguity,
leaving its resolution to the PGC’s expertise. Under Pennsylvania law, the Legislature supplies,
either expressly or by implication, the power and authority exercised by administrative agencies.
See Commonwealth v. Butler County Mushroom Farm, 499 Pa. 509, 454 A.2d 1 (1982). Further,
the law vests an administrative agency with “the implied authority necessary to the effectuation of
its express mandates, because the Legislature cannot foresee all the problems incidental to the
agency’s carrying out its duties and responsibilities.” Sewer Authority of Scranton v. Pennsylvania
Infrastructure Investment Authority, 81 A.3d 1031, 1039 (Pa. Cmwlth. 2013).

Under this implied grant of authority, the PGC may provide its own reasonable
definition of what does, and does not, constitute a “transaction cost.” Given its nature as a cost
imposed by, and remitted solely to, a third party, the PGC possesses full authority to determine that
a swipe fee is not a “transaction cost” of PALS. This interpretation of Section 2709(d) is not

clearly erroneous; rather, it is a logical construction and does not conflict with the plain language of
the Code.

For the foregoing reasons, PGC may authorize the payment of hunting or furtaking
licenses by debit and credit cards where a third-party processor imposes a swipe fee because such a
fee is neither an “Agent Fee” nor a “transaction cost” and its payment does not violate the Code.

In accordance with Section 204(a)(1) of the Commonwealth Attorneys Act, 71 P.S.
§ 732-204(a)(1), you may rely on the advice set forth in this Opinion and shall not in any way be
held liable for doing so.

All the best,

JOSH SHAPIRO

Cc:  Jonathan Scott Goldman, Esquire
Amy M. Elliott, Esquire



